بررسی وضعیت شروع پدیده کاویتاسیون در پمپ ها

   پدیده کاویتاسیون در پمپ های گریز از مرکز ( سانتریفوژ ) هنگامی به وقوع می پیوندد که خالص ارتفاع مثبت در قسمت مکش پمپ ازآنچه که شرکت سازنده پمپ توصیه نموده است کمتر شده باشد. بنابراین برای تحلیل شرایط بروز این پدیده در پمپ های گریز از مرکز لازم است که هم شرایط قسمت مکش پمپ از نظر فشار (ارتفاع) و هم مشخصه های پمپ مورد استفاده از نظر وجود حداقل شرایط مورد نیاز جهت ممانعت از بروز این پدیده مورد بررسی قرار گیرد. جهت سهولت در تحلیل فوق NPSH به دو دسته تقسیم می شود:

   الف) خالص ارتفاع مثبت قابل دسترس در قسمت مکش پمپ (NPSHA)

   ب) خالص ارتفاع مثبت مورد نیاز در قسمت مکش پمپ (NPSHR)

   تا زمانی که NPSHA در حدی باشد که پمپ را از بروز پدیده کاویتاسیون مصون نگه دارد، مقدار آن نمی تواند بر عملکرد هیدرولیکی پمپ تأثیر گذارد، یا به عبارت دیگر ارتفاع قابل دسترس توسط پمپ مقداری ثابت و مستقل از NPSHA خواهد بود.

Untitled.jpg

تغییرات ارتفاع و طول دنباله حباب ها بر حسب NPSHA

   با کاهش NPSHA ارتفاع کل پمپ در دبی ثابت تغییری نخواهد کرد ولی در نقطه ای مانند NPSHi، اولین حباب های بخار در پروانه پمپ تشکیل می شود که اصطلاحاً آن را " کاویتاسیون مقدماتی یا ابتدائی " Incipient Cavitation)) می نامند. با وجود تشکیل حباب، منحنی مشخصه پمپ و ارتفاع اعمال شده توسط آن تغییر نمی کند. با استمرار کاهش NPSHA، در وضعیت خاصی (NPSH0) به لحاظ افزایش میزان حباب های تشکیل شده، شرایطی به وجود می آید که ارتفاع کل پمپ شروع به کاهش می نماید.

   بنابر قرارداد شروع پدیده کاویتاسیون هنگامی است که مقدارNPSHA در حدی نزول یابد که باعث شود تا ارتفاع کل پمپ به میزان 3 درصد کاهش یابد. مقدارNPSHدر این وضعیت را NPSHR (بر اساس کاهش ارتفاع به میزان 3 درصد) و یا به اختصار NPSH3 می نامند.

اطلاعات تکميلي

  • حوزه کاربرد: آشنایی با پدیده کاویتاسیون در پمپها