استخراج نفت از قطب شمال

   گفته می شود قطب شمال بیش از 20 درصد از منابع نفت و گازی کشف نشده جهان را دارد. امریکا، روسیه‌،‌نروژ،‌کانادا، دانمارک و گرینلد که سواحل همجوار قطب شمال را دارند این ذخایر را برای خود می‌دانند پیش از این روسیه هم برای اکتشافات نفتی در این منطقه اقدام کرده بود.  

پس از آنکه دولت اوباما در ماه اوت با انجام حفاری در قطب شمال موافقت کرد، شرکت نفتی شل عملیات حفاری را در سواحل آلاسکا شروع کرده است. گروه های فعال محیط زیست خواستار ممنوع شدن فعالیت های حفاری شده و بر این باورند که انجام این حفاری ها ، تاثیر منفی زیادی بر تغییرات آب و هوایی خواهد داشت.

   فاتح بیرول که قرار است به زودی رئیس آژانس بین المللی انرژی شود، معتقد است که فناوری لازم برای انجام حفاری در قطب شمال هنوز وجود ندارد و موانع موجود برای انجام حفاری آنقدر زیاد است که مستلزم هزینه بالایی خواهد بود. طبق نظر بیرول  قطب شمال هنوز برای انجام حفاری آماده نیست. حفاری در مناطق قطبی با مشکلات زمین شناسی روبرو است و از نظر فناوری نیز مشکلات زیادی وجود دارد. چالش های زیست محیطی و هزینه تولید در قطب شمال بسیار بسیار بالا است، آن هم در شرایط کنونی که قیمت نفت تا حد زیادی افت کرده است. البته بیرول خواستار ممنوعیت انجام حفاری در قطب شمال نشد ولی از رهبران دولت های مختلف خواسته است تا پیش از تصمیم گیری در این خصوص، همه تبعات آن را در نظر بگیرند.
   وی در ادامه افزود: یک شرکت نفتی باید ارزیابی کند که آیا در قیمتهای کنونی برای هر بشکه نفت و هزینه های تولید، حفاری و اکتشاف نفت در قطب شمال می تواند یک پروژه سودآور اقتصادی باشد یا نه. من فکر می کنم که شرکتهای نفتی باید به همه ریسکهای سرمایه گذاری به طور کلی توجه کنند.
شرکت شل تاکنون 4.5 میلیارد پوند برای اثبات وجود ذخایر نفتی در قطب شمال هزینه کرده است.
   بیرول به این مساله نیز اشاره کرد که دولت ها باید ریسک های احتمالی ناشی از تغییرات آب و هوایی و آلودگی محیط زیست را در نظر بگیرند. علی رغم محدودیت هایی که تغییرات آب و هوایی به وجود می آورد، جهان مجبور است طی دهه های آینده نیز از نفت استفاده کند ولی اینکه نفت مورد نیاز جهان از خاورمیانه بیاید یا از سایر میادین نفتی یا شیل نفت، مساله دیگری است که بستگی به علم اقتصاد دارد.

 

 

اطلاعات تکميلي

  • حوزه کاربرد: کشف چاههای جدید نفتی