سوخت گیاهی

   تامین انرژی، یکی از چالش های بشر است و دسترسی یه منابع انرژی قابل اتکا، از نگرانی های همیشگی انسان بوده و میزان مصرف انرژی یکی از نشانه های رشد اقتصادی و یا کارکرد اقتصادی هر کشور به شمار می رود.

   با بومی سازی و توسعه دانش تولید سوخت های پاک و ترکیبی می توان زمینه جایگزینی بخش چشمگیری از سوخت های فسیلی را فراهم کرد. محدود بودن ذخایر سوخت های فسیلی و انرژی های تجدید ناپذیر، همه کشورها را بر آن داشته تا تلاش هایی را برای کشف منابع جایگزین آغاز کنند. از طرفی آلودگی های زیست محیطی و خسارت های جبران ناپذیر گازهای گلخانه ای به ویژه دی اکسید کربن، امکان استفاده از بایودیزل را توجیه پذیر می کند، زیرا با استفاده از بایودیزل، از انتشار حدود 20 درصد گاز دی اکسید کربن در محیط زیست کاسته می شود.

   براساس پیمان کیوتو، کشورهایی که نتوانند انتشار گاز دی اکسید کربن خود را مدیریت کنند، برای هر تن دی اکسید کربن انتشار یافته، جریمه خواهند شد. بنابراین انتخاب بایودیزل به جای سوخت های با منشا فسیلی، یک انتخاب حساب شده و هوشمندانه است. در مقیاس جهانی همه کشورهایی که سوخت های فسیلی دارند موضوع استفاده از سوخت های با منشا گیاهی را به شدت دنبال می کنند که در این میان، کشورهایی همچون برزیل، هند و چین به دلیل امکان کشت گیاهان مختلف با دانه های روغنی مناسب برای تولید بایودیزل، موفق تر از دیگر کشورها عمل کرده اند.

   در ایران با توجه به نوع اقلیم، امکان استفاده از دانه های خوراکی مانند سویا، ذرت و آفتاب گردان همچون برزیل وجود ندارد، ازاین رو تمرکز بر روی دانه های غیر خوراکی مانند جاتروفا مقرون به صرفه تر است، به طوری که اکنون در جنوب کشور و در منطقه بندرعباس، پایلوت هایی از کشت گیاه جاتروفا وجود دارد.

   جاتروفا گیاهی است بسیار سمی، پرانرژی و با درصد روغن فراوان که به هیچ وجه کاربرد خوراکی ندارد و از همه مهم تر در زمین هایی قابل کشت است که دیگر گونه های کشاورزی خوراکی، قابلیت کشت مناسبی ندارند و به اصطلاح در زمین های لم یزرع قابل استحصال است؛ همچنین این گیاه حدود 50 سال عمر می کند و نکته جالب اینکه از همه اجزای آن می توان سود برد؛ از این گیاه علاوه بر تولید بایو دیزل، برای تولید سموم آفت کش طبیعی و نیز کود گیاهی می توان استفاده کرد.

   پژوهشگاه صنعت نفت به عنوان مجری سطح اول پژوهشی که قطب زیست توده را در اختیار دارد، هم اکنون استفاده از دانه های روغنی خوراکی و غیر خوراکی را در مقیاس پایلوت عملیاتی کرده و در حال تکمیل دانش فنی آن است.

 

اطلاعات تکميلي

  • سازمانهاي وابسته: نشریه اقتصاد انرژی