بویلرهای بازیافت حرارت (HRSG : Heat Recovery Steam Generator)

   بویلر بازیافت حرارت تجهیز اصلی بازیابی حرارت در یک سیکل ترکیبی یا نیروگاه تولید همزمان به شمار می رود. در بیشتر نیروگاه ها، بویلر بازیاب از حرارت گازهای خروجی از توربین گاز برای تولید بخار با فشار و دمای بالا استفاده می کنند. نیروگاه سیکل ترکیبی شامل یک سیکل برایتون (توربین گاز) و یک سیکل رانکین (توربین بخار) است که یکی از بهینه ترین سیکل ها برای سیستم های تولید توان به شمار می رود.

   در بیشتر کاربردهای سیکل ترکیبی، توربین گاز سیکل بالایی و توربین بخار سیکل پایینی را تشکیل می دهند. راندمان حرارتی سیکل های ترکیبی می تواند تا 60% برسد. در یک سیکل ترکیبی معمول، توربین گاز حدود 60% توان و توربین بخار حدود 40% توان را تولید می کند راندمان های حرارتی هر واحد به طور جداگانه بین 30% تا 40% می باشد. توربین بخار انرژی گازهای خروجی از توربین گاز را به عنوان انرژی ورودی به کار می برد. انرژی انتقال یافته به بویلر بازیاب به وسیله توربین گاز معمولاً برابر خروجی ارزیابی شده توربین گاز در شرایط طراحی می باشد. در شرایط غیر طراحی پره های راهنمای ورودی (IGV) برای تنظیم هوا به کار می رود. تا دمای مورد نیاز بویلر بازیاب را حفظ کنند. در نیروگاه های سنتی سیکل ترکیبی، هوا وارد توربین گاز می شود که در آنجا ابتدا متراکم گردیده سپس وارد محفظه انبساط می شود و در فشار ثابت به سرعت دچار افزایش دما می گردد. هوا با فشار و دمای بالا وارد یک بخش انبساط می گردد و در آنجا تا فشار اتمسفریک منبسط می شود. این انبساط مقدار زیادی انرژی تولید می کند که برای راندن کمپرسوری که هوا را متراکم می کند به کار می رود. کمپرسور در توربین گاز حدود 50% تا 60% تولید شده توسط منبسط کننده را مصرف می کند.

   زمانی که هوا توربین گاز را ترک می کند در شرایط فشار اتمسفریک قرار داشته و دمای آن بین 510 تا 650 درجه سانتیگراد می باشد. درصد اکسیژن موجود در گاز در صورت عدم تزریق آب یا بخار به توربین بین 14 تا 16 درصد و در صورت تزریق بخار بین 12 تا 14 درصد متغیر است. گازهای خروجی از توربین گاز وارد بویلر بازیاب می شوند که در آنجا با انتقال انرژی به آب بخار تولید می شود. دسته بندی های مختلفی برای واحدهای بویلر بازیاب وجود دارند. بیشتر این واحدها به تعداد بخش هایی مشابه توربین بخار تقسیم بندی می شوند غالباً هر بخش بویلر بازیاب یک پیش گرمکن، یک اکونومایزر و گرمکن آب تغذیه و سپس یک سوپر هیتر دارد. بخار ورودی به توربین بخار به صورت سوپر هیت می باشد. واحدهای بویلر بازیاب می توانند به سه گروه اصلی زیر تقسیم بندی شوند:

  • بویلر بازیاب نوع افقی
  • بویلر بازیاب نوع عمودی
  • بویلر تک گذر (OTSG)

     تعدادی از شرکت های سازندهCHP به شرح زیر می باشد:

 

  • HAASE ; www.haase-energietechnik.de ; Germany
  • Schmitt enertec ; www.schmitt-enertec.com ; Germany
  • Alfagy ; www.alfagy.com ; United Kingdom
  • Wartsila ; www.wartsila.com ;
  • Pro2 ; www.pro2.de ; Germany
  • DIHATSU ; www.dhtd.co.jp ; Japan

اطلاعات تکميلي

  • حوزه کاربرد: جلوگیری از اتلاف انرژی ضمن تولید برق

نظر ( 1نظر )

نظرات :

از پر شدن تمامی موارد الزامی ستاره‌دار (*) اطمینان حاصل کنید. کد HTML مجاز نیست.