مزایا و معایب استفاده از انرژی حرارتی اقیانوسی

   انرژی ذخیره شده در اقیانوس ها به دو صورت حرارتی و مکانیکی می باشد. استفاده از انرژی حرارتی ذخیره شده در اقیانوس سال هاست که در ذهن بشر شکل گرفته و تحقیقات زیادی بر روی آن انجام شده است. اما همانند تمام تکنولوژی های نو، مشکلات عمده موجود بر سر راه این تکنولوژی ها، سرعت پیشرفت آن ها را کاهش می دهد. ولی در مقابل معایب استفاده از انرژی حرارتی اقیانوس، مزایای موجود برای آن سبب می شود تا تحقیقات در زمینه بهینه و رفع مشکلات آن متوقف نگردند.

   مزایای انرژی حرارتی اقیانوس

   همانطور که بیان شد مزایای عمده استفاده از منبع حرارتی ذخیره شده در آب اقیانوس ها باعث افزایش انگیزه تحقیقات در این زمینه می شوند. برخی از این مزایا به شرح زیر می باشند.

   یکی از مزایای انرژی حرارتی اقیانوسی عدم انتشار گازهای گلخانه ای به درون اتمسفر است. علاوه بر این، در حین عملکرد سیستم تولید پسماند ندارد. سیستم های حرارتی اقیانوسی برای فعالیت نیازی به منبع توان خارجی ندارند.

   شاید یکی از مهمترین مزایای انرژی حرارتی اقیانوسی قابلیت استفاده از آن در کل طول شبانه روز و 365 روز سال به طور پیوسته و بدون وقفه باشد چراکه عامل به وجود آمدن اختلاف دما در آب اقیانوس ها در واقع خورشید است که هموار به طور ثابت بر روی سطح آب می تابد.

   مزیت دیگر این منبع انرژی که باعث متفاوت بودن آن نسبت به سایر منابع انرژی جایگزین می شود این است که بر خلاف سایر منابع جایگزین انرژی که در زمان مشخص قابل استفاده هستند، انرژی حرارتی اقیانوس به شرایط جوی و زمان مشخصی وابسته نبوده و به عنوان یک منبع دائمی تولید الکتریسیته محسوب شده و قابل استفاده است.

   معایب انرژی حرارتی

   معایب و مشکلات انرژی حرارتی اقیانوس نیز بی شمار هستند و نباید نادیده گرفته شوند.

   اصلی ترین مشکل موجود برای استفاده از انرژی حرارتی اقیانوس هزینه های بالای طراحی، ساخت و اجرای نیروگاه تولید توان اقیانوسی است. این نیروگاه ها نیاز به هزینه اولیه بالایی دارند و در مقابل مدت زمان بازگشت سرمایه آن ها نیز بسیار طولانی است.

   برای اینکه بتوان آب سرد اعماق اقیانوس را بدون تغییر دما به سطح بالای اقیانوس منتقل کرد، تاسیسات این نیروگاه ها دارای لوله های با طول و قطر زیاد هستند. این ابعاد باعث می شود تا حمل و نقل دریایی و مسیر عبور ماهیان مهاجر و آبزیان با مشکل مواجه شوند.

   مشکل دیگر نیروگاه های حرارتی اقیانوسی هزینه های بالای تعمیر و نگهداری آن ها به خصوص خطوط لوله کشیده شده در اعماق آب به دلیل ایجاد خوردگی ناشی از شوری آب است. علاوه بر این ورود جلبک و یا موجودات ریز شناور (پلانکتون ها) به درون خطول لوله سبب مسدود شدن کامل آن ها و یا شکستن برخی از قطعات می گردد.

   شرایط جوی اقیانوس نیز می تواند مشکل ساز باشد. طوفان های حاره ای و تندبادهای اقیانوسی در مناطق مستعد سبب تخریب و در هم شکستن نیروگاه های حرارتی اقیانوسی می شود.

اطلاعات تکميلي