انواع روشهای استفاده از سیستم های فتوولتاییک

   سیستم های فتوولتاییک که به منظور تولید جریان الکتریسیته از نور خورشید مورد استفاده قرار می گیرند می توانند به روش های مختلف نصب شده و مورد استفاده قرار گیرند. انتخاب روش مناسب به شرایط بهره برداری وابسته است. اما به طور کلی می توان به سه روش مختلف سیستم های فتوولتاییک را در اختیار گرفته و به منظور استحصال انرژی از آن ها بهره برد.

1. سیستم های مستقل از شبکه ( Stand Alone)

2. سیستم های متصل به شبکه ( Grid Connected)

3. سیستم های تغذیه چند گانه ( Hybrid)

 

 1 -مستقل از شبكه سراسری برق

   برای تامین انرژی الكتریكی مورد نیاز مناطق خارج از شبكه و جلوگیری از گسترش بیش از حد شبكه سراسری برق از سیستم های فتوولتاییك مستقل از شبكه استفاده می شود.

   در این روش انرژی الكتریكی مورد نیاز با استفاده از پنلهای فتوولتاییك و سیستمهای ذخیره كننده و كنترل كننده نسبتا ساده، قابل تامین می باشد. بازه توانی این سیستم از چند وات تا چندین مگاوات قابل نصب و راه اندازی می باشد و به عنوان یك واحد نیروگاهی با طول عمر مناسب حدود 25 سال می تواند با قابلیت اطمینان بالا جهت تامین برق مورد نیاز استفاده گردد. از جمله مزایایی كه در رشد و توسعه این سیستم به ویژه درمناطق محروم كشور نقش عمده و بسزایی دارد می توان به موارد زیر اشاره كرد:

  • عدم نیاز به شبكه سراسری، سیستم
  • انتقال شبكه و تعمیرو نگهداری آن
  • عدم نیاز به سوخت و مشكلات
  • سوخت رسانی بویژه درمناطق صعب العبور
  • عدم نیاز به تعمیر و نگهداری مداوم
  • طول عمر مناسب

Untitled-2000.jpg

 

   کاربرد این نیروگاه ها تامین برق خانه های مسکونی،چادرهای عشایری، کلبه های روستایی و به صورت کلی رفع نیاز الکتریکی مناطقی می باشد که دارای شبکه سراسری برق نمی باشند. توسط این سیستم ها می توان نیاز های اولیه مانند روشنایی، یخچال، تلویزیون و ... را تامین نمود. این سیستم قادر است توان مورد نیاز مصرف كننده را به طور كامل و به صورت مستقل از شبكه سراسری برق تامین نماید. مشخصات تجهیزات مورد نیاز بر اساس توان مصرفی تغییر می نماید. جدول زیر تجهیزات یك سیستم فتوولتاییك با توان kw 1 و زمان مصرف 24 ساعت در شبانه روز را نشان می دهد.

 

 Untitled-5_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy.jpg

2 -متصل به شبكه سراسری برق :

   به منظور تقویت شبكه سراسری برق و جلوگیری از فشار الكتریكی وارده بر نیروگاه ها در طی روز، استفاده از نیروگاه های فتوولتاییك متصل به شبكه سراسری بصورت متمركز و یا غیرمتمركز از جمله راه حل های این مشكل می باشد. امروزه سیستم های فتوولتاییک متصل به شبکه در بسیاری از كشورهای جهان در واحدهای كوچك از یك کیلووات الی 5 کیلووات در بام منازل مسكونی و در واحدهای بزر گتر بصورت نیروگاه های فتوولتاییك نصب و راه اندازی شده است.

   عملكرد این سیستم به گونه ای است كه برق حاصل از پنل های خورشیدی با استفاده از ادوات و تجهیزات الكترونیكی مستقیما به برق از نوع AC تبدیل می گردد و به شبكه سراسری تزریق می شود و ضمن بهره جویی از امكانات شبكه سراسری برق و ضمن دسترسی به آن می تواند به عنوان یك تولید كننده كوچك در زمان تابش خورشید به شبكه سراسری برق، تزریق انرژی داشته باشد.

از مزایای این سیستم می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • نصب و راه اندازی ساده
  • راندمان بالا و عدم نیاز به تجهیزات جانبی پیچیده
  • عدم نیاز به باطری جهت ذخیره انرژی الکتریکی

3 -تغذیه چندگانه :

   در صورتی که سیستمهای فتوولتائیکی با منابع دیگر تامین انرژی، مانند توربین باد، مولد دیزل و ... توان الکتریکی مورد نیاز بخشی را تامین نماید، اصطلاحا سیستم تغذیه چندگانه (Hybrid) نام گذاری می گردند.

 

اطلاعات تکميلي

  • حوزه کاربرد: تبدیل مستقیم انرژی خورشیدی به انرژی الکتریکی