بریکر چیست؟

   بریکر (دژنکتور) نوعی کلید خودکار است که برای محافظت از یک مدار الکتریکی در مقابل خطرات ناشی از اضافه بار یا  اتصال کوتاه طراحی شده‌است.

 انواع بریکرها:

  1. کلید قدرت روغنی  (OCBS)
  2. بریکر کم روغن یا نیمه روغنی
  3. کلید قدرت هوایی
  4. کلید قدرت SF6
  5. کلید قدرت خلاء

 

    1-کلید قدرت روغنی: در کلید روغنی در درجه اول از روغن به عنوان عایق استفاده می شود و بدین جهت هر چه فشار الکتریکی شبکه بیشتر باشد حجم روغن داخل کلید نیز زیادتر می گردد و وظیفه ی دوم آن نیز خاموش کردن جرقه می باشد.ساختمان این نوع کلیدها بسیار ساده می باشد که از یک مخزن فلزی بزرگ پر از روغن تشکیل شده اند و کنتاکت ها در داخل روغن غوطه ور می باشند.در بالای این نوع بریکرها محفظه ای خالی از روغن قرارمی گیرد تا امکان انبساط روغن در محفظه ی کلید وجود داشته باشد زیرا در غیر این صورت احتمال انفجار بریکر وجود خواهد داشت.

 

   2-بریکر کم روغن: در بریکرهای کم روغن تنها وظیفه ی روغن خاموش کردن جرقه می باشد و وظیفه ی عایق کاری بین اجزاء تحت ولتاژ را بر عهده ندارد لذا حجم روغن به مقدار قابل ملاحظه ای کاهش می یابدبحث عایقی در این نوع کلید ها با جداشدن از چند نقطه حل می شود در کلیدهای کم روغن، محفظه احتراق کوچک و حجم آن خیلی کم است. در اثر جرقه ایجاد شده، روغن به گازهای مختلف از جمله هیدروژن تجزیه شده که این گازها خاصیت عایقی مناسبی دارند.

 

   3-کلید قدرت هوایی: در کلیدهای هوایی، از محفظه های جرقه گیر بزرگ جهت خاموش کردن جرقه استفاده می شود. دراین کلید ها با دمیدن هوای فشرده با سرعت ما فوق صوت به کنتاکت های باز شده قطع می شوند. هوای فشرده در یک مخزن با فشار حدود MPa3 ذخیره شده و توسط یک کمپرسور در پست پر می شود.

 

   4-کلید قدرت SF6: این کلید کاملا بسته و با گاز عایق شده در هر کجا که فضا کم با شد مانند پست های اول شهر به کار می رود. این کلید ها از انواع دیگر با قدرت های مشابه خیلی کوچکتر و از کلید های هوایی نیز کم صداتر استدر این نوع کلید از گاز SF6 به عنوان ماده خاموش کننده جرقه و عایق بین دو کنتاکت و نگهدارنده ولتاژ استفاده شده است. در حال حاضر کلیدهایSF6 بعنوان مطمئن ترین و مناسب ترین کلید در شبکه های فشار قوی شناخته شده و بکار می روند

 

   5-کلید قدرت خلاء: جرقه در كلیدها به علت یونیزه شدن عایق بین كنتاكها ایجاد میشود. حال اگر كنتاكها را در داخل یك محفظه خلاء قرار دهیم بعلت نبودن محیط هادی، یونیزایسون اتفاق نیفتاده و جرقه ایجاد نخواهد شد اساس كار این كلیدها بر این فرضیه استوار است. كلیدهای خلاء دارای عمر زیادی هستند و احتیاج به سرویس زیادی ندارند. كپسول خلا این كلیدها قابل تعمیر نیستند و كنتاكتهای آنها بعد از مدتی خورده می شوند لذا پس از یك مدت كاركرد معین باید كپسول با كنتاكتها تعویض شوند.

اطلاعات تکميلي

  • حوزه کاربرد: بریکر و محافظت از یک مدار الکتریکی در مقابل خطرات ناشی از اضافه باریا اتصال کوتاه