معرفی فرآیندهای مختلف استخراج و تولید مس

چکیده

   فرآیند استخراج مس عبارت است از تبدیل مینرالهای سنگ معدن مس به كنسانتره غنی از مس كه شامل مراحل زیر است:

  1. شكستن و خرد كردن سنگ تا اندازه‌ای كه دانه‌های مینرالی مس از دانه‌های مینرالی غیرمس جدا گردد.
  2. جداسازی فیزیكی مینرالهای مس از مینرالهای غیر مس با انجام فلوتاسیون و تولید كنسانتره غنی از مس و باطله.

   مس بیشتر به صورت مینرالهای سولفیدهای مس – آهن و سولفید مس در زمین موجود است. این مینرالها عبارتند از كالكوپیریت (CuFeS2)، برونیت ((Cu5FeS4 و كالكوسیت (Cu2S). غلظت این مینرالها در سنگ معدن پایین است. عیار سنگ معدن مس بین 5/0 تا 1 درصد مس (در معادن روباز) تا 2% مس (در معادن زیرزمینی) است. فلز مس خالص با انجام فرآیندهای تغلیظ، ذوب و پالایش این سنگ‌ها تولید می‌شود.

   مس همچنین به صورت مینرالهای اكسیدی (كربنات‌ها، اكسیدها، هیدروكسی‌سیلیكات‌ها و سولفات‌ها) اما در حجم كمتر، وجود دارد. این سنگ‌ها معمولاً با روش هیدرومتالورژی استخراج می‌شوند. از روش هیدرومتالورژی برای استخراج مس از كالكوسیت (Cu2S) نیز استفاده می‌شود.

   به ‌طور کلی مس از دو روش مهم استخراج می‌شود که شامل روش پیرومتالورژی (خشک) و روش هیدرومتالورژی (تر) می‌باشد. در حدود 90% مس تولید شده در دنیا از کانه‌های سولفیدی و از روش پیرومتالورژی حاصل می‌شود و روش هیدرومتالورژی برای استخراج مس از کانه‌های اکسیدی به‌خصوص کربناتها، سیلیکات‌ها و سولفات‌ها و همچنین دورریز کارخانه‌ها به کار می‌رود. برای تولید مس خالص نهایی از روش‌های الکتروشیمیایی استفاده می‌شود که شامل تصفیه‌ الکتریکی آند در حالت استخراج از روش پیرومتالورژی و استخراج الکترولیتی از محلول در روش هیدرومتالورژی می‌باشد .

دانلود فهرست مطالب معرفی فرآیندهای مختلف استخراج و تولید مس