انرژی زیست توده (بیومس)

   سوخت‌های گیاهی و انرژی بیومس

   زیست توده (بیومس) یا بیومس (Biomass) یک منبع تجدید پذیر انرژی است که از مواد زیستی به دست می آید. مواد زیستی شامل موجودات زنده یا بقایای آن‌ها است. نمونه این مواد، چوب، زباله و الکل هستند. زیست توده (بیومس) معمولا شامل بقایای گیاهی است که برای تولید الکتریسیته یا گرما به کار می رود. برای مثال بقایای درختان جنگلی، مواد هرس شده از گیاهان و خرده‌های چوب می توانند به عنوان زیست توده (بیومس) به کار گرفته شوند. زیست توده (بیومس) به مواد گیاهی یا حیوانی که برای تولید الیاف و مواد شیمیایی به کار می روند نیز اطلاق می‌گردد. زیست توده (بیومس) شامل زباله‌های زیستی قابل سوزاندن هم می‌شود، اما شامل مواد زیستی مانند سوخت فسیلی که طی فرایندهای زمین شناسی تغییر شکل یافته‌اند، مانند ذغال سنگ یا نفت نمی‌شود. اگرچه سوخت‌های فسیلی ریشه در زیست توده‌های موجود در زمان بسیار قدیم دارند، به دلیل اینکه کربن موجود در آن‌ها از چرخه زیستی طبیعت خارج شده است و سوزاندن آن‌ها تعادل دی اکسید کربن موجود در جو را به هم می‌زند، عنوان زیست توده (بیومس) به آن‌ها اطلاق نمی‌گردد.

   یکی دیگر از از منابع بیو مس زباله‌ها هستند که ضایعات جامد شهری ( MSW ) نام دارند. زباله‌هایی که از محصولات گیاهی یا جانوری به دست می‌آیند بیو مس هستند. غذاهای دورریز و چمن‌های کنده شده نمونه‌هایی از زباله‌های بیو مس هستند.

   تعریف کلی زیست توده (بیو مس)

   زیست توده یكی از منابع مهم انرژیهای تجدیدشونده محسوب می شود و به هر موجود زنده كه قابلیت رشد و نمو داشته و بر مبنای قوانین طبیعی تقسیم شوند اطلاق می شود و شامل جنگلها، اجزاء گیاهان، برگها، موجودات زنده اقیانوسها، زائدات حیوانی، پسماندهای شهری و غذایی و ... می شوند. این مواد قابلیت ذخیره انرژی در خود را دارا می باشند. در واقع در خلال پدیده فتوسنتز، دی اكسید كربن از طریق آب و خاك و هوا توسط انرژی خورشیدی در گیاهان ذخیره می شود و باعث رشد و نمو آنها می گردد این انرژی خورشیدی در مواقع مصرف، قابلیت تبدیل به انرژی را دارا می باشد.

بیومس (بیوماس) منبع انرژی زیستی

   زیست توده قابلیت تولید برق، حرارت، سوختهای مایع، سوختهای گازی و انواع كاربردهای مفید شیمیایی را دارا می باشد. زیست توده سهم بزرگی در میان دیگر انواع منابع انرژیهای نو دارا می باشد.

   منابع زیست توده ، به طور کلی عبارتند از:

  • سوختهای چوبی
  • زائدات جنگلی، كشاورزی، باغداری و صنایع غذایی
  • زائدات جامد شهری (زباله ها)
  • فضولات دامی
  • فاضلابهای شهری
  • فاضلابها، پسماندها و زائدات آلی صنعتی

اطلاعات تکميلي