راه کارهای متداول بهینه سازی کمپرسورها در صنعت

   كمپرسور تجهیزی است كه به منظور افزایش فشار سیالات تراكم پذیر (گازها و بخارات) از آن استفاده می شود. افزایش فشار ایجاد شده در کمپرسورها سبب کاهش حجم سیالات می شود. از کمپرسورها معمولا برای فشرده سازی هوا استفاده می کنند. اما از آن برای متراکم سازی گازهای طبیعی، اکسیژن، نیتروژن، و دیگر گازهای صنعتی نیز استفاده می شود. از کمپرسور در حوزه های مختلفی اعم از وسائل خانگی (یخچال، فریزر، كولر گازی،جاروبرقی)، تجهیزات پزشكی (دریل های دندانپزشكی، هوای مورد استفاده در بیمارستان ها) صنایع هواپیمایی (تأمین هوای فشرده برای موتور توربین) و صنایع (تامین هوای فشرده برای سیستم های پنوماتیكی، میعان گازها،ذخیره سازی گاز) و غیره مورد استفاده قرار می گیرد.

   کمپرسورها برای فشرده سازی گازها نیاز به انجام کار دارند که این خود مستلزم مصرف انرژی است. کمپرسورها از جمله پر مصرف ترین تجهیزات به شمار می آیند. بهینه سازی عملکرد کمپرسورها سبب افزایش بهره وری آن ها می شود. در این راستا رعایت برخی از نکات ساده الزامی است. این نکات در زیر بیان شده اند:

1. از موتورهای راه انداز سرعت متغیر برای راه اندازی کمپرسورهای جابجایی مثبت در بارهای مختلف استفاده نمایید.

2. از روان کننده های ترکیبی در کمپرسورها استفاده نمایید. توجه داشته باشید که روان کننده مورد استفاده از سوی شرکت سازنده مجاز شناخته شده باشد.

    3. اطمینان یابید دمای روغن روان کار خیلی بالا و یا خیلی پایین نباشد (دمای بالا باعث از هم پاشیدگی و کاهش ویسکوزیته روغن شده و دمای پایین باعث چگالیده شدن ترکیبات داخل روغن می شود).

    4. فیلتر روغن را بطور مداوم تعویض نمایید.

    5. بصورت دوره ای نحوه عملکرد اینترکولرهای کمپرسور را بازرسی نمایید.

    6. از گرمای اتلافی کمپرسورهای بزرگ می توان برای تامین انرژی حرارتی مورد نیاز در چیلرهای جذبی و یا فرآیندهای پیش گرمایش یا گرم کردن ورودی تجهیزات مختلف استفاده نمود.

    7. یک برنامه هدفمند و کارآمد برای تعمیر و نگهداری کمپرسورها برقرار نمایید. ابتدا با یک ممیزی ساده شروع کرده و رفته رفته این برنامه را جزیی از برنامه مدیریت انرژی قرار دهید.

    اطلاعات تکميلي

    • حوزه کاربرد: صرفه جویی در مصرف انرژی الکتریکی سیستمهای هوای فشرده