باد و خورشید جایگزین انرژی هسته‌ای

پس از زلزله و سونامی 11 مارس ژاپن که منجر به انفجار نیروگاه هسته‌ای فوکوشیما و نشت مواد رادیواکتیو در مناطق اطراف بزرگترین نیروگاه اتمی دنیا شد، بسیاری از کشورها از جمله آلمان تصمیم گرفتند نیروگاه های هسته ای خود را تعطیل کنند.

 

انرژی های تجدیدپذیر

 

 آلمان استفاده از انرژی هسته‌ای را متوقف می‌کند:

تعطیلی این نیروگاه ها که از نتایج این حادثه بوده و از آن به عنوان "اثر فوکوشیما" یاد می شود می تواند منجر به شکوفایی و توسعه بیشتر سایر انرژی های پاک تجدیدپذیر شود. به طوری که پیش بینی ها نشان می دهد تا سال 2015 "اثر فوکوشیما" موجب افزایش 130 گیگاواتی انرژی خورشید و 320 گیگاواتی انرژی باد شود.

 

انرژی های تجدیدپذیر

 

بحران هسته‌ای پس از انفجار دوم در نیروگاه فوکوشیما:

به این ترتیب سطح تولید برق حاصل از این انرژی ها به 30 درصد از تولید برق حاصل از انرژی هسته ای در سطح جهانی می رسد. برپایه این آمارهای خوش بینانه، باد و خورشید در مجموع قادر خواهند بود تا پنج سال آینده برقی معادل سه چهارم برق حاصل از نیروگاه های هسته ای را تولید کنند.

آلمان پس از فاجعه نیروگاه هسته ای فوکوشیما تصمیم گرفت 9 نیروگاه هسته‌ای خود را با توان 7 گیگاوات تعطیل و نیروگاه های انرژی های تجدیدپذیر را جایگزین آن ها کند.

سناریوی دولت آلمان پیش بینی می‌کند که ظرف 20 سال آینده نیمی از انرژی برق از راه حلهای سبز تولید شود و تا سال 2050 انرژی های تجدیدپذیر حداقل 80 درصد از تقاضای انرژی الکتریکی را تامین کنند.

 

انرژی های تجدیدپذیر

 

پس از فوکوشیما باید منتظر چه باشیم؟

پس از فاجعه فوکوشیما پیش بینی می شود که پیل های فتوولتائیک خورشیدی بتوانند تا سال 2020 به توان تولید الکتریسته تا 70 گیگاوات برسند. هرچند این احتمال وجود دارد که چشم انداز اهداف سال 2020 در سال 2050 محقق شوند. به هرحال برپایه اخباری که از کشورهایی چون چین می رسند می توان دورنمای امیدبخشی را در بخش انرژی های پاک متصور شد.
در حقیقت دولت چین تصمیم گرفته است که تا سال 2015 با استفاده از پیل های فتوولتائیک بین 5 تا 10 گیگاوات برق تولید کند.

در حقیقت حتی اگر کشورهایی چون آلمان، فرانسه و ژاپن هم چنان علاقه بسیاری به استفاده از انرژی هسته‌ای داشته باشند باوجود این، بسیاری از شرکت های این بخش نسبت به ادامه کار خود با صاحبان نیروگاه های هسته ای دچار تردید شده اند.
به طوری که به نوشته "فاینشال تایمز"، شرکت زیمنس که پیش از این از شرکت فرانسوی هسته ای "آروا" جدا شده بود و انرژی هسته ای خود را از شرکت روسی "رز اتم" تامین می کرد پس از حادثه فوکوشیمای ژاپن تصمیم گرفت ارتباط خود را با "رز اتم" قطع کند.

 

 

انرژی های تجدیدپذیر

 

انرژی‌های تجدیدپذیر در استرالیا

به نوشته APCOM، دولت استرالیا سال گذشته طرح هدف انرژی تجدیدپذیر را تصویب کرد. این پروژه پیش بینی می کند که با سرمایه گذاری سالانه 37 میلیارد دلار استرالیا (3 درصد از تولید ناخالص ملی) به مدت 10 سال می توان تمام برق مورد نیاز کشور را از منابع سبز به دست آورد.
براساس این پروژه 40 درصد از برق از انرژی باد با توان 50 هزار مگاوات به دست می آید که این میزان معادل تولید 130 میلیون مگاوات بر ساعت برق در سال است.
همچنین انرژی خورشید می تواند توانی معادل 42 هزار و 500 مگاوات داشته باشد. از ترکیب فناوری های تولید انرژی از باد و خورشید می توان 98 درصد از نیاز برق ملی را در این کشور تامین کرد. انرژی باقی مانده نیز از نیروگاه های هیدروالکتریکی موجود به دست می آید که توانی برابر با 5 هزار مگاوات دارد. از سویی دیگر زیست توده ها می توانند 10 هزار مگاوات برق تولید کنند.

 

انرژی های تجدیدپذیر

 

در ژاپن چه رخ خواهد داد؟

پیش بینی ها نشان می دهد که ژاپن به زودی شاهد یک سری تغییرات احتمالی در بخش استراتژی های خود باشد. تغییراتی که منجر به تماس نزدیک تر این کشور به صنایع مهم در بخش های انرژی های خورشیدی، بادی و "ژئوگرمایی" می شود.
نباید از خاطر برد که ژاپن اولین کشوری است که در دهه 90 یک برنامه عالی را برای توسعه پیل های فتوولتائیک ارائه کرد. سال گذشته این کشور یک نیروگاه خورشیدی 0.9 گیگاواتی را راه اندازی کرد. برپایه این برنامه، میزان انرژی تولید شده در این نیروگاه تا سال 2020 می تواند به توان 28 گیگاوات برسد.
در بخش باد، علی رغم پتانسیل بالایی که می تواند تمام نیاز ملی را تامین کند، درحال حاضر تنها 2.3 گیگاوات برق در نیروگاه های بادی این کشور تولید می شود که برپایه پیش بینی ها تا پایان این دهه این میزان به 10 گیگاوات خواهد رسید. در بخش "ژئوگرمایی"، ژاپن می تواند شتاب و پیشرفت سریعتری داشته باشد به طوری که صنایع این کشور درحال حاضر بازار جهانی توربین های "ژئوگرمایی" را در دست دارند.

 

انرژی های تجدیدپذیر

 

چرا انرژی های تجدیدپذیر در ژاپن تاکنون رشد نداشته اند؟

انتخاب انرژی‌های پاک در ژاپن تاکنون به شدت تحت تاثیر انرژی هسته ای قرار داشتند. کافی است فکر کنید درحالیکه انرژی باد می‌تواند سالانه تنها 10 میلیون دلار درآمد داشته باشد، انرژی هسته ای می تواند 2.3 میلیارد دلار درآمد در سال داشته باشد.

هرچند با آغاز "اثر فوکوشیما" اکنون احتمال بسیاری وجود دارد که سرمایه گذاری در بخش انرژی های تجدیدپذیر چه در بخش جمع آوری و چه در بخش توزیع بتواند با افزایش چشم گیری مواجه شود. اهداف 20 گیگاوات انرژی باد و 53 گیگاوات انرژی خورشیدی در چشم انداز سال 2030 می تواند منجر به کاهش هزینه ها و تضمین خیز بلندتر سیستم انرژی های تجدیدپذیر در این کشور باشد.
از سویی دیگر امنیت بالای این نیروگاه ها برای کشور زلزله خیزی چون ژاپن حائز اهمیت است. به طوریکه برای مثال، پارک بادی فراساحلی "کامیسو" در شرایطی که تنها در فاصله 300 کیلومتری از کانون زلزله اخیر ژاپن بود توانست به خوبی در برابر زمین لرزه و دریا لرزه مقاومت کند. در کل، بازتاب های پس از فوکوشیما می تواند استراتژی های جدیدی را در انتخاب بهتر انرژی در ژاپن و سایر کشورهای دنیا ارائه کند.

 انرژی های تجدیدپذیر

اطلاعات تکميلي