فناوری های نوین ساختمانی

از موارد مهمی که کاربرد و کارایی آن ها در صنعت ساخت ‌و ساز ثابت شده است می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • استفاده از تکنولوژی ‌های نوین در ساختمان‌ سازی باعث افزایش بهره‌ وری این صنعت به میزان ۳۰ الی ۴۵ درصد شده است که آمار بسیار چشمگیری است.
  • این تکنولوژی کمک می‌ کند که کیفیت مصالح و مواد استفاده شده در ساخت ‌و ساز پیش ‌بینی شود و بهترین‌ ها برای کار مورد استفاده قرار گیرند.
  • استفاده از تکنولوژی‌ های نوین ساختمانی باعث عدم هدر رفت منابع طبیعی می‌ شود و به همین جهت از سوی نهادهای مختلف مورد پسند واقع شده است.
  • تکنولوژی نوین و ماشینی در صنعت ساختمان‌ سازی باعث بهبود کیفیت، افزایش سرعت کار، صرفه‌ جویی در هزینه ‌ها و غیره می‌ شود.
  • شبیه ‌سازی الکترونیکی که یکی از همین تکنولوژی‌ ها است باعث بهبود عملیات، افزایش ایمنی و کیفیت، کم کردن هزینه ‌ها و غیره می ‌شود.

نوآوری های جدید در صنعت ساختمان

  • واقعیت مجازی یا Virtual Reality در صنعت ساختمان

اولین تکنولوژی نوین که به صنعت ساخت ‌و ساز کمک می ‌کند همین واقعیت مجازی است. واقعیت مجازی بین انسان یا دنیای واقعی و دنیای مجازی ارتباط ایجاد می کند. به این ترتیب که با ایجاد صوت و تصویر از یک پدیده، حواس آدمی را تحت تاثیر قرار داده و باعث می ‌شود انسان آن پدیده مجازی را به صورت واقعی ببیند و حس کند. به واسطه فناوری واقعیت مجازی می توان طراحی‌ های مختلف را ایجاد و آنها را قبل از ساخت حس و بررسی کرد و اگر نقصی در آنها وجود داشته باشد، قبل از ساخته شدن می ‌توان به اصلاح آن ها پرداخت. مزایای واقعیت مجازی در صنعت ساخت ‌و ساز بسیار زیاد هستند. به عنوان مثال بدون صرف هیچ‌ گونه هزینه برای ساخت مدل می توان یک ساختمان را طراحی و شبیه ‌سازی کرد. احتمال خطا در اینگونه فناوری بسیار بسیار کم و یا حتی صفر است.

 

واقعیت مجازی یا Virtual Reality در صنعت ساختمان

 

  • پرینت سه بعدی در ساختمان جایگزینی برای ماکت

قبل از ابداع این فناوری، برای نشان دادن یک طرح، مدلی از آن را هر چند هم پیچیده به صورت ماکت در می‌ آوردند. این کار باعث ایجاد زحمت بسیار زیاد برای طراحان می شد و اگر با طرح آنها موافقت نمی ‌شد تمام زحمت آن ها به باد می رفت. اما اکنون با پرینت سه‌ بعدی امکان درست کردن ماکت به صورت مجازی وجود دارد و طراحان می ‌توانند با استفاده از این پرینت حتی پیچیده ‌ترین طرح ها را ایجاد و بررسی کنند، خطاهای آن را بگیرند و اصلاح کنند. پرینت سه بعدی با استفاده از دستگاه و نرم‌افزار‌های مخصوص انجام می ‌گیرد و خروجی آن به صورت طرحی که روی کاغذ چاپ شده باشد بیرون می ‌آید.

 

پرینت سه بعدی در ساختمان جایگزینی برای ماکت

 

  • فناوری بتن خودترمیم شونده، یک شگفتی در معماری

بتن یکی از مصالح مهم در ساخت‌ و ساز به شمار میرود که باعث استحکام، مقاومت و عایق بودن می‌ شود. اما نکته منفی که راجع به آن وجود دارد این است که به مرور زمان امکان ترک برداشتن آن بر اثر ضربات و یا شرایط مختلف وجود دارد. از این رو محققان نوعی بتن تولید کردند که در صورت ترک برداشتن به طور خود به ‌خودی ترمیم می‌ شود که به آن بتن خود ترمیم شونده یا بیوبتن می ‌گویند. نحوه عملکرد بیوبتن به این صورت است که باکتری‌ های موجود در بتن به هنگام ترک خوردن بتن فعال شده و در واکنش با رطوبت محیط و کربنات کلسیم به سنگ آهک تبدیل می ‌شود که همان هم باعث ترمیم شدن بخش ‌های ترک خورده می ‌شود.

 

فناوری بتن خودترمیم شونده، یک شگفتی در معماری

 

  • هوش مصنوعی در ساختمان سازی Artificial intelligence

هوش مصنوعی یکی از فناوری ‌های نوین بوده که انقلاب عظیمی در صنعت ساختمان‌ سازی ایجاد کرده است. هوش مصنوعی نوعی سیستم فوق هوشمند است که می تواند همه کارهای مربوط به انسان را به عهده می‌ گیرد. بکی دیگر از مزایای هوش مصنوعی در ساختمان ‌سازی ایجاد یک برنامه ‌ریزی دقیق و بدون اشکال است. قبل از به وجود آمدن هوش مصنوعی، عملیات برنامه ‌ریزی توسط مهندس پروژه انجام می ‌شد ولی برای کارهای با حجم شغلی زیاد احتمال خطا در برنامه ‌ریزی وجود دارد که می تواند کل پروژه را تحت تاثیر قرار دهد. از همین رو استفاده از هوش مصنوعی در ساختمان‌ های پیچیده بسیار توصیه می ‌شود. فناوری هوش مصنوعی می تواند نقشه‌ ها و طرح ‌های مهندسین را آنالیز کرده و در صورت وجود هر گونه خطا هشدار لازم را به آنها می ‌دهد. با این کار جلوی خسارات جبران ‌ناپذیری که بعدها ممکن است به‌ خاطر وجود خطاها به وجود بیایند گرفته می‌ شود. با استفاده از هوش مصنوعی عملکرد پروژه به صورت دقیق و واضح در دست مهندسین هست که در این صورت نیازی به نظارت حضوری روزانه نخواهند داشت.

 

هوش مصنوعی در ساختمان سازی Artificial intelligence

 

  •  آجرهای هوشمند

فناوری دیگری که باز هم توانست انقلابی در صنعت ساخت‌وساز ایجاد کند ابداع نوعی آجر بتنی مستحکم است که در تغییرات آب‌ و هوا عملکرد آن نیز تغییر می ‌کند. این آجر که شکلی شبیه به لوگوهای بازی دارد به عنوان عایق سرما و گرما عمل می‌کند. به این ترتیب که در هوای گرم به عنوان عایق گرما و در هوای سرد به عنوان عایق سرما تغییر کاربری می‌ دهد. استفاده از این آجرهای بتنی از هزینه ‌های برق می ‌کاهد ضمن اینکه سرعت ساخت‌ و ساز را افزایش می‌ دهد. شایان ذکر است که با وجود این آجرها حتی در هزینه مصالح هم صرفه ‌جویی می ‌شود.

 

 آجرهای هوشمند

 

  • سازه ‌های مدولار یا پیش‌ ساخته

یکی دیگر از فناوری‌ های نوین ساختمانی سازه‌ های مدولار هستند که باز هم به دلیل مزایایی که به همراه داشتند توانستند تحول چشمگیری در صنعت ساختمان ‌سازی به وجود آورند. با سازه ‌های مدولار امکان ساخت ساختمان ‌های با کیفیت بسیار بالا و با سرعت خیلی کم وجود دارد؛ به طوری که یک خانه مسکونی کامل با این فناوری در کمتر از یک روز ساخته و آماده می ‌شود. با این سازه ‌ها یک طرح یا نقشه مشابه را در مقیاس‌ های مختلف می ‌توان ساخت که خود بسیار جالب و حیرت ‌انگیز است.

 

سازه ‌های مدولار یا پیش‌ ساخته

 

  • سیستم قاب‌ فولادی نورد سرد

این فناوری نوین ساختمانی یک سیستم ساختمانی کامل است که به ‌واسطه اتصالات پیچی تولید می ‌شود. این سیستم ساختمانی متشکل از سه جزء اصلی، یعنی قاب‌ های فولادی سرد نورد شده، لایه عایق صوتی و حرارتی و صفحات تخته گچی برای پوشش رویه است. این سیستم ساختمانی قابلیت ترکیب و انسجام با سیستم‌ های دیگر همچون ساختمان‌ های بتن آرمه را دارد و کاربرد آن بیشتر برای ساختمان‌ های کوچک، دفاتر و خانه‌ های دو طبقه است.

 

سیستم قاب‌ فولادی نورد سرد

 

  • صفحات عایق حرارتی XPS

این صفحات در واقع از جنس پلی استایرن و دارای یک بافت کاملا تو در تو و بدون حفره هستند که آنها را عایق بسیار خوبی برای حرارت و رطوبت می ‌کند. از ویژگی‌ های این صفحات می ‌توان به موارد زیر اشاره کرد: مقاومت فشاری بالا به دلیل عدم وجود حباب در آنها، جذب آب بسیار کم در آنها و در حدود فقط ۰.۲ درصد، عدم نفوذ مویینگی آب در آنها، امکان برش با هر ابزار تیز بدون نیاز به سیم داغ، ضریب انتقال حرارت بسیار بسیار پایین، نصب و اجرای بسیار راحت و تنها با چسب و یا پیچ.

 

صفحات عایق حرارتی XPS

  • سیستم‌ های سقف کوبیاکس cobiax

این نوع فناوری نوین ساختمانی نیز همانند سقف مجوف بتن مسلح از دو لایه بتن ساخته شده و تنها تفاوت آنها در مواد استفاده شده بین دو لایه بتن است. در این نوع سقف از گوی‌ های هم اندازه از جنس پلی پروپیلن برای پر کرد خلأ بین لایه ‌های بتن استفاده می ‌شود. تعداد و نحوه جایگذاری گوی ‌ها کاملا بستگی به نوع پروژه و نظر مهندسین معمار دارد.

 

 

اطلاعات تکميلي