آسیب های ناشی از صاعقه در توربین های بادی

آسیب های ناشی از صاعقه در توربین های بادی می تواند مستقیم و یا غیر مستقیم باشد. 

  • آسیب های مستقیم در قطعاتی از توربین بادی رخ می دهد که جریان الکتریکی صاعقه را به زمین منتقل می کنند. هم چنین ارتباط متقابل اجزای الکتریکی و میدان های شدید مغناطیسی در توربین موجب می شود که به نوعی آسیب دیدگی مستقیم منجر شود.
  • آسیب دیدگی غیر مستقیم ناشی از برخورد صاعقه با اشیا یا زمین های مجاور توربین های بادی می باشد. در این حالت آسیب دیدگی ناشی از ارتباط القائی کابل ها و یا اجزایی است که دارای میدان های مغناطیسی بوده و یا بصورت یک هادی، برای عبور ولتاژ موقت ( ناشی از صاعقه ) تا رسیدن به یک هادی متصل به توربین، عمل می نمایند. 

بطور کلی هر صاعقه دارای چهار ویژگی است که تعیین کننده نوع آسیب هایی می باشد که به اجسام تحت اصابت آن و یا اجسام مجاور وارد می گردد:

  1. شدت جریان صاعقه: این شدت جریان موجب بوجود آمدن نیروهایی در هادیهای فلزی می شود که به صورت مستقیم با شدت جریان متناسب است.
  2. انرژی ویژه : گرمایش مقاومتی ( اهمی ) در هادیهای فلزی حامل جریان صاعقه به زمین، بطور مستقیم با انرژی ویژه موجود در صاعقه متناسب است.
  3.  انتقال بارهای الکتریکی: هر قدر میزان انتقال بارهای الکتریکی بیشتر باشد، مقدار فلز هادی بیشتری درمحل اصابت صاعقه ذوب خواهد شد.
  4.  سرعت افزایش جریان: سرعت افزایش جریان نیز تا حدودی تعیین کننده سطوح ولتاژ موجود در درون یک توربین بادی در مواقع صاعقه زدگی است. 

به عنوان مثال در جدول زیر فهرست برخی از قسمت های آسیب دیده یک نوع از توربین های بادی، مدت زمان خروج توربین از مدار جهت تعمیر  آسیب دیدگی و تعداد موارد مشاهده شده از وقوع آن نوع آسیب دیدگی ارائه شده است.

 

قسمت آسیب دیده

مدت زمان تعمیر (روز)

تعداد موارد ثبت شده

پره ها

7.02

193

ژنراتور

9.27

55

سیستم کنترلی

4.09

540

سیستم الکتریکی

2.78

227

 

 

 

 

 

 

اطلاعات تکميلي

  • منبع: برق نیوز
  • حوزه کاربرد: محافظت از توربینهای بادی در برابر عوامل طبیعی