کمپرسورهای رفت و برگشتی

   کمپرسورهای رفت و برگشتی متداول ترین نوع کمپرسورهای مورد استفاده در صنعت تبرید می باشد. این کمپرسورها به ویژه برای مبردهایی که به حجم جابجایی کم و تقطیر در فشارهای نسبتا بالا نیاز دارند، مناسب می باشد. مبردهای 12 و 22 و 500 و 502 و 717 و (آمونیاک) بطور وسیعی با کمپرسورهای رفت و برگشتی مورد استفاده قرار می گیرد.

   بطور کلی در مبردهای کم فشار، به دلیل زیاد بودن حجم جابجایی پیستون به ازای ضریب تبرید واحد ، نمی توان از کمپرسورهای رفت و برگشتی به طور اقتصادی استفاده نمود، زیرا سطح سوپاپ اینگونه کمپرسورها محدود است. کمپرسورهای رفت و برگشتی علاوه بر عملکرد خوب در سیستم های با فشار اواپراتور بیشتر از یک اتمسفر، در تاسیسات با دماهای پایین نیز بطور موفق عمل می کنند. کمپرسورهای رفت و برگشتی در مقیاس قدرت ورودی 90 وات برای واحدهای تبرید کوچک خانگی تا هزار کیلو وات و بیشتر برای تاسیسات بزرگ صنعتی موجود هستند. امکان تولید اقتصادی کمپرسورهای رفت و برگشتی در طیف وسیعی از قدرت و طرح، به همراه قابلیت اعتماد و راندمان خوب آنها در محدوده وسیعی از شرایط کاری، دلیل گستردگی استفاده از آنها در صنایع تبرید می باشد. کمپرسورهای رفت و برگشتی ممکن است یک طرفه یا دوطرفه باشند. در کپرسورهای یک طرفه تراکم بخار صرفا در یک پیستون و تنها یک بار در هر دور میل لنگ انجام می شود ولی در کمپرسورهای دو طرفه تراکم بخار به تناسب در هر دو طرف پیستون انجام می شود و در هر دور میل لنگ دو بار تراکم صورت می گیرد. کمپرسورهای یک طرفه معمولا از نوع بسته می باشد و پیستون مستقیما به وسیله شاتون به حرکت در می آید. در این کمپرسورها میل لنگ و شاتون در محفظه ای که از نظر فشار از بیرون آب بندی شده است، قرار دارند ولی می توان با مبرد سیستم تماس داشته باشند. در حالی که محفظه میل لنگ کمپرسورهای دو طرفه معمولا با فشار جو در ارتباط بوده و از مبرد سیستم جدا می باشد. در این کمپرسورها پیستون به وسیله میله ای متصل به چهار شاخه که به وسیله شاتون تحریک می شود، به حرکت در می آید.

   کمپرسورهای دو طرفه را به دلیل طرح مخصوصشان نمی توان در اندازه های کوچک تولید نمود. بنابراین استفاده از این کمپرسورها به تاسیسات صنعتی بزرگ محدود می شود. اگرچه کمپرسورهای دو طرفه از کمپرسورهای یک طرفه گران تر هستند ولی چون در محفظه میل لنگ آنها مبرد وجود ندارد تعمیرشان به مراتب ساده تر است. عیب اصلی کمپرسورهای دو طرفه در این است که در آنها کاسه نمد و واشرهای آب بندی اطراف دسته پیستون در معرض فشار مکش می باشد و این عیب بسیار مهمی است زیرا معمولا نگهداشتن واشر آب بندی فشار بر روی دسته پیستون یک کمپرسور رفت و برگشتی دو طرفه، از نگهداشتن آن بر روی شفت دوار یک کمپرسور یک طرفه مشل تر است. در حالی که هنوز هم تعداد معدودی از کمپرسورهای دو طرفه در بعضی از تأسیسات تبرید قدیمی به چشم می خورد، امروز از آنها زیاد استفاده نمی شود.

   کمپرسورهای رفت و برگشتی یک طرفه بر اساس نوع وظیفه شان به طور قابل ملاحظه ای با یکدیگر تفاوت دارند و همانطور که قبلا بیان شد آنها را می توان از نظر نوع، به صورت باز، بسته و نیمه باز تقسیم نمود. در حالی که تمام کمپرسورهای رفت و برگشتی مورد استفاده در سیستم های آمونیاکی از نوع باز هستند کمپرسورهای مبردهای هالوکربنی به ویژه در اندازه های کوچک و متوسط از نوع بسته و نیمه باز می باشند.  

اطلاعات تکميلي