تاريخچه انرژی و مصرف انرژی

   در گذشته های دور، نیاز انسان ها به انرژی  بسیار ابتدایی و كم بود. برای گرما، انسان از نور خورشید استفاده می كرد. انسان با كشف آتش توانست با احتراق چوب، كاه و فضولات حیوانی خشك شده برای گرم كردن خود و پخت غذا استفاده نماید. از خورشید برای خشك كردن مواد غذایی نیز استفاده می كرد. برای حمل و نقل، نیروی اسب ها و برای دریانوردی، توان باد، انسان را به نقاط مختلف دنیا می برد. برای انجام كارهای سنگین كه از عهده انسان بر نمی آمد از توان حیوانات استفاده می كردند. انرژی باد و آب نیز برای آسیاب كردن و آبیاری مورد استفاده قرار می گرفتند. برای سال های زیادی انسان نیاز های خود را از طریق انرژی های اولیه تامین می كرد.

   سال ها بعد در اواسط سال های 1700 هنگامی كه جیمز وات اولین موتور بخار را به جهان معرفی كرد دریچه ای رو به جهان ممكن شدن ها را برای انسان گشود. یك موتور بخار ساده با سوخت زغال سنگ می توانست معادل دوجین اسب توان ایجاد كند. این موتورها خیلی راحت تر از انرژی باد و آب و ارزان تر از یك سری اسب كامل بودند. علاوه بر این، زغال سنگ برای گرمایش ساختمان ها، كاربردهای صنعتی و ذوب آهن مورد استفاده قرار می گرفت. در سال 1880 موتور بخار با سوخت زغال سنگ به ژنراتور برق وصل گردید و برای اولین بار در دنیا برق نیروگاهی توسط توماس ادیسون تولید گردید.

 توماس ادیسون مبدع برق با استفاده از موتور بخار

شکل (1). تصویر توماس ادیسون

   یك سال بعد از آن اولین نیروگاه هیدروالكتریك دنیا در مسیر رودخانه ای كه دارای جریان با سرعت زیاد بود ساخته شد. در اثر برخورد جریان شدید آب با پره های توربین، چرخ آبی دوران كرده و برق تولید می شد.

   در اواخر قرن 19 فرم دیگری از سوخت به نام نفت خام معرفی شد. در ابتدا چون به عنوان آلوده كننده آب شناخته می شد زیاد مورد قبول واقع نشد. اما در قرن بعد، نفت به بنزین تبدیل شد و به عنوان سوخت موتورهای احتراق داخلی مورد استفاده قرار گرفت. به دلیل كم بودن قیمت سوخت و افزایش نیاز جامعه ها به انرژی و تغییر جهت گیری مصرف انرژی از فرم سنتی به فرم فسیلی جدید، روز به روز مصرف سوخت های فسیلی در دنیا افزایش یافته، نیروگاه ها بزرگتر و بزرگتر شدند و شبكه برق به نقاط خارج از شهر منتقل گردیدند. در این دوره، داشتن بازده مناسب انرژی بعنوان یك دغدغه و نگرانی مدنظر نبود. جمعیت جهان از سال 1850 تا 1970 بیش از 3/2 برابر شد و مصرف سرانه انرژی كارخانجات و همچنین مصرف كل دنیا از نظر صنعتی و سنتی 12 برابر گردید.

   در قرن گذشته، این واقعیت مشهود شد كه مصرف منابع فسیلی بیشتر از سایر فعالیت های بشر آلودگی ایجاد می کند. نیروگاه های برق با سوخت فسیلی مانند زغال سنگ و نفت خام غلظت گازهای خطرناک درون جو را به شدت افزایش می دهد. این پدیده مشکلاتی همانند تخریب لایه ازون و پدیده گلخانه ای را به همراه دارد.

   به دلیل مشکلات مربوط به سوخت های فسیلی، منابع نوین انرژی مدنظر قرار گرفتند و وارد دنیای مصرف امروز گردیدند. این منابع مانند باد و خورشید، هیچ گاه تمام شدنی نیستند و به همین خاطر به آن ها منابع تجدیدپذیر می گویند. این منابع به طور قابل توجهی آلودگی شیمیایی، رادیواکتیو و گرمایی را کاهش می دهند.

   بنابراین انسان پس از سال ها فراموشی، مجدد به نقطه نگرش به گذشته رسید و با توجه به مشکلات آلایندگی سوخت های فسیلی و همچنین محدود بودن آن ها، تصمیم گرفت تا از منابع جایگزین پاک که در گذشته های دور مورد استفاده بودند بهره ببرد. منابعی که پایدارند و تولید آلودگی آن ها بسیار ناچیز است، بطوری که می توان برای برخی از این منابع مقدار آلایندگی را صفر در نظر گرفت.

   تاریخچه انرژی به روایت تصویر در عکس موجود در پیوست ارائه شده است.