ضخامت سنج رنگ و فلز چیست کاربرد آن چگونه است؟

   امروزه با توجه به پیشرفت تکنولوژی، افزایش دقت و کاهش زمان انجام بسیاری از فعالیت های اندازه گیری و کنترل کیفیت که در گذشته به شیوه های سنتی و آنالوگ در حیطه های مختلف انجام می گرفت، با شیوه های نوین، دیجیتال و با دقتی بیشتر و صرف زمانی بسیار کوتاه تر انجام می پذیرد‏.‏ یکی از موارد بسیار مهم در حوزه کنترل کیفیت اندازه گیری، ثبت و تعیین دقیق ضخامت اجسام و پوشش آنها به وسیله ضخامت سنج می باشد و وجود هر گونه عیب در ضخامت پوشش می تواند منجر به خوردگی، زنگ زدگی و از بین رفتن قطعه گردد، به همین دلیل می بایست از ضخامت سنج های دقیق و کاربردی جهت اندازه گیری ضخامت فلز یا رنگ استفاده نمود. یکی از پوشش های بسیار کاربردی در صنعت ساختمان و خودرو پوشش دوگانه می باشد که شامل یک پوشرنگ (پوشش پلاستیکی) بر روی صفحات فلزی گالوانیزه هستند.

   روش های اندازه گیری ضخامت

1- روش القایی مغناطیسی:

روش القاي مغناطيسي برای اندازه گیری ضخامت  پوشش هاي غير مغناطيسي بر روي زیرآیندهای آهني و پوشش هاي مغناطيسي برروي سطوح غير مغناطيسي بکار می رود.

ویژگی های اندازه گیری ضخامت روش القاي مغناطيسي

-   روشی غیر مخرب و کم هزینه

-   بسيار سريع مي باشد ومي تواند با يك ضخامت سنج دستي اندازه گيري شود
-   كار با آن آسان، دقيق و تكرارپذير مي باشد

-   مقادير بدست آمده بطور همزمان بصورت ديجيتالي در اختيار ما قرار مي گيرد

کاربرد های اندازه گیری ضخامت به روش القاي مغناطيسي
كاربرد عمده اين روش در اندازه گيري پوشش هاي اعمالي برروي سطح بصورت مايع ويا پودري مي باشد بعلاوه برروي زيرآیندهاي آهني وفولادي كه آبكاري كروم٬ روي٬ كادميوم و فسفاته شده نیز كارايي دارد.

2-ضخانت سنج گردابه ای

ضخامت سنج جريان گردابي همانند ضخامت سنج القاي مغناطيسي از پروبي استفاده مي نمايد كه داراي سيم پيچ است. اين پروب/ سيم پيچ بوسيله يك اسيلاتور( نوسان گر) فركانسي متناوب با دامنه بالا توليد مي نمايد. وقتي كه اين ناحيه در نزديكي يك رساناي فلزي قرار مي گيرد جريان هاي گردابي در آن مواد رسانا توليد مي شود كه در نتيجه آن مقاومت ظاهري(امپدانس) در سيم پيچ پروب تغيير مي نمايد. فاصله بين سيم پيچ پروب وسطح زيرآیند رسانا ميزان تغيير مقاومت ظاهري را مشخص مي نمايد.

ویژگی های اندازه گیری ضخامت به روش جريان گردابي

-   هزینه پایین
-   سادگی کاربرد
-   دقت بالا و تكرارپذيري
-   سنجش با ارايه اطلاعات بطور همزمان بصورت ديجيتالي

کاربرد های اندازه گیری ضخامت به روش جريان گردابي

 كاربردهاي عمومي اندازه گيري ضخامت پوشش با روش جريان گردابي شامل پوشش هاي مايع وپودري بر روي آلومينيوم و فولاد ضدزنگ غيرمغناطيسي همچنين برروي آلومينيوم آنودايز مي باشد.

انتخاب ضخامت سنج :    

بسياري از ابزارآلات قابل دسترس امروزي بر اساس تركيبي از هر دو مکانیزم القاي مغناطيسي و جريان گردابي كار مي كنند. اين بدين معني است كه به مصرف كننده امكان سنجش در دامنه وسیعتر بدون تغيير در نوع ضخامت سنج را مي دهد . مصرف كننده معمولا ميتواند از بين ضخامت سنج هاي اصلي كه فقط مقدار ضخامت را بصورت ديجيتالي نشان ميدهند ويا ضخامت سنج هايي كه مقادير اندازه گيري شده را ذخيره مي نمايند و به ما اطلاعات آماري نظير متوسط آنها، انحراف استاندارد و يا بالاترين وپائين ترين مقدار سنجش را ارائه مي دهد یکی را انتخاب کند.
نوع ديگري از انتخاب بر پايه شكل قطعه اي است كه اندازه گيري مي شود. براي تمام قطعاتي كه اندازه گيري ميشوند نمي توان از يك نوع ضخامت سنج و پروب استفاده نمود. وقتي كه با يك قطعه با شكل هاي پيچيده مواجه هستيم. پروب هاي مختلف جداگانه اي عرضه ميشوند: براي مثال سنجش ضخامت پوشش برروي قطرداخلي يك لوله ممكن است نياز به پروب 90درجه داشته باشد٬ در حاليكه سنجش برروي يك سطح صاف بجهت حصول بهترين كارايي نياز به يك پروب با زاويه صفر درجه دارد.

   عوامل تاثیر گذار بر سنجش ضخامت یک پوشش

 عواملي نظير انحناء سطح (شكل قطعه)٬ زبري سطح ٬ ضخامت سطح٬ نفوذپذيري مغناطيسي و رسانایی سطح بر روي سنجش ضخامت پوشش تاثيرگذار هستند كه بايستي در هنگام كاليبره نمودن در نظرگرفته شوند.

استفاده از این دستگاه نه تنها در بخش های وسائط نقلیه بسیار ضروری است ‎- به طور مثال در اندازه گیری و کنترل میزان رنگ ، شناسایی قسمت های تصادفی و رنگ شده خودرو‎- بلکه به طور کلی  می توان در بررسی میزان ضخامت رنگ و سایر پوشش ها در مواردی مثل نرده و کشتی ها نیز به کار برده شود‏.‏

 

اطلاعات تکميلي