برچسب انرژی ساختمان های اداری و مسکونی

 تدوین معیار مصرف انرژی، یكی از مهمترین اقدامات مدیریت مصرف جهت تعیین چارچوب مناسب برای اعمال قوانین و دستورالعمل ها و پیش بینی های مربوط به تقاضا و برنامه ریزی جهت تولید انرژی می باشد. بر این اساس طی سال های گذشته در كشورمان نیز برچسب های مصرف انرژی برای بسیاری از تجهیزات انرژی بر تدوین گردیده كه در حال حاضر در حال اجرا می باشند. در اواخر سال 1390، طرح تدوین برچسب انرژی برای ساختمان های با کاربری اداری با همکاری سازمان ملی استاندارد ایران، سازمان بهره وری انرژی ایران (سابا) و شرکت بهینه سازی مصرف سوخت با موفقیت انجام پذیرفت و این استاندارد با نام " ساختمان های غیرمسکونی-تعیین معیار مصرف انرژی و دستورالعمل برچسب انرژی" به شماره 14254 به ثبت رسیده است. همچنین استاندارد مربوط به ساختمان های مسکونی تحت عنوان "ساختمان های مسکونی -تعیین معیار مصرف انرژی و دستورالعمل برچسب انرژی" به شماره 14253 به ثبت رسیده است.

Untitled-2_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy.jpg

      با استفاده از برچسب انرژی تمامی ساختمان ها با دسته بندی ساختمان مسکونی کوچک و بزرگ، ساختمان های اداری دولتی و ساختمان های اداری غیردولتی بر اساس معیار مصرف انرژی از رتبه A تا G درجه بندی می شوند و به ساختمان هایی که حداقل معیار مصرف در آن ها رعایت نشود، برچسب تعلق نمی گیرد. استفاده از برچسب های انرژی ابزار موثری در جهت كاهش هزینه های انرژی كشور در دیدگاه كلان بوده و بعلاوه برای مصرف كنندگان نیز این امكان را فراهم می سازد كه هزینه كمتری برای انرژی مصرفی بپردازند. روش برچسب دهی انرژی به ساختمان بر اساس روش عملكردی و یا محاسباتی باشد. روش عملكردی با استناد به قبض انرژی مصرفی، رده مصرف انرژی ساختمان را تعیین نموده و برای ساختمان هایی است که حداقل سوابق قبوض انرژی آن ها به مدت 3 سال وجود داشته باشد. در ساختمان های در حال ساخت که سوابق و قبوض مصرف انرژی آن ها وجود نداشته باشد، از روش محاسباتی برای تعیین رده مصرف انرژی ساختمان استفاده می شود.

   در روش عملکردی، شاخص مصرف انرژی با توجه به مصرف انرژی سالیانه حامل های انرژی و زیربنای ساختمان، محاسبه شده و با شاخص مصرف انرژی ایده آل مقایسه می شود و براساس ضریب نسبت انرژی گروه انرژی ساختمان تعیین می شود. لازم به ذکر است که، شاخص ایده آل برای ساختمان های مختلف با توجه به کاربری و اقلیم منطقه تعیین می گردد.

   در روش محاسباتی، میزان انرژی مصرفی ساختمان در بخش گرمایش و سرمایش، میزان انرژی مصرفی در بخش آب گرم مصرفی و میزان انرژی مصرفی در بخش روشنایی با توجه به دستورالعمل های مربوطه در پیوست های الف، ب، پ و ت در استاندارد 14254 محاسبه می شود و بدین ترتیب، کل انرژی مصرفی ساختمان محاسبه می گردد. به¬منظور تعیین برچسب انرژی و برای یکسان سازی رتبه ها، براساس استانداردی که تعریف شده مصرف گاز نیز همانند برق برحسب کیلووات ساعت محاسبه شده است.

Untitled-3_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy.jpg

 

   بدین منظور بار ناشی از انتقال حرارت و نفوذ هوا محاسبه شده و حرارت اکتسابی ناشی از تولید حرارت داخلی و بار خورشیدی اکتسابی ساختمان محاسبه می شود و بخشی از آن که جذب ساختمان می شود، از بار گرمایشی تحمیلی کسر می گردد. در ادامه میزان انرژی مصرفی جهت تامین گرمایش و سرمایش با توجه به مشخصات سیستم تاسیسات و نیاز انرژی محاسبه شده بدست می آید. برای محاسبه نیاز سرمایشی نیز بصورت مشابه عمل می شود و در بخش محاسبات بار نهان سرمایشی در مناطقی که شرایط اقلیمی مشخص باشد، بایستی منظور گردد.

اطلاعات تکميلي

  • حوزه کاربرد: مدیریت و بهینه سازی مصرف انرژی در ساختمان