كوره های قوس الكتریكی وانواع آن

   كوره های قوس الكتریكی(Electric Arc Furnace) برای ذوب فولاد مورد استفاده قرار می گیرد. در كوره های قوس الكتریكی، انرژی الكتریكی از طریق ایجاد قوس بین الكترودهای گرافیتی و شارژ فلزی و یا ایجاد قوس بین خود الكترودها، به حرارت تبدیل شده و موجب ذوب فلزات می گردد. به همین خاطر این كوره ها را بر دو نوع قوسی مستقیم (قوس به بار کوره) و قوسی غیر مستقیم (قوس بین الکترودها) تقسیم بندی می كنند. در شکل زیر یک کوره قوس نمایش داده شده است.

 11.jpg

شکل(1). نمایی از یک کوره قوس الکتریک

 

   در مورد نحوه شارژ درون کوره می توان گفت، قراضه های سنگین به ته کوره رفته و قراضه های سبک و تراشه روی آنها را می پوشانند، در نتیجه الکترود بدون اینکه آسیبی ببینند در داخل بار فرو رفته و سقف از تشعشع حرارتی محافظت می شود. لازم به ذکر است قبل از اینکه قراضه در کوره شارژ شود مواد کربن زا مانند کک، آنتراسیت و الکترودهای شکسته در ته کوره قرار گرفته تا جوشش به دلیل وجود کربن زیاد در کوره حاصل شود. مواد سرباره زای اکسیدی مانند اکسید آهن و سنگ آهک را می توان در سبد شارژ یا به همراه مواد کربن زا به کوره افزود.

   این نوع کوره ها را شاید بتوان از نوع کوره های مقاومتی به حساب آورد، در اینجا مقاومت، فاصله هوایی است که بین دو الکترود و یا یک الکترود و شارژ موجود می باشد. در اثر عبور جریان برق از این فاصله هوایی، قوس الکتریکی ایجاد می شود درجه حرارت قوس الکتریکی ایجاد شده بسیار زیاد بوده و به حدود 3800 درجه سانتی گراد در منطقه قوس می رسد. کوره های قوسی را بسته به مسیری که جریان الکتریکی در این کوره ها طی می کند می توان به دو دسته تقسیم نمود:

   الف)کوره ی قوسی غیر مستقیم: در صورتی که قوس الکتریکی بین الکترودها برقرار گردد، به آن کوره قوس الکتریکی غیر مستقیم گویند. حرارت ایجاد شده در اثر این قوس از طریق تشعشع و جابجایی به شارژ منتقل گشته و موجبات ذوب آن را فراهم می نماید. این نوع کوره ها نسبت به این که توسط یک یا سه فاز تغذیه شوند، دارای دو یا سه الکترود بوده و بیشتر برای ذوب فلزات غیر آهنی و چدن مورد استفاده قرار می گیرند.

   ب)کوره های قوسی مستقیم: در صورتی که جریان الکتریکی از طریق قوس الکتریکی ایجاد شده بین الکترود و شارژ به شارژ منتقل شود آن را کوره قوس الکتریکی مستقیم نامند. این کوره ها ممکن است با جریان برق یک، دو یا سه فاز کار کنند، جریان برق ممکن است از طریق قوسی که بین یک الکترود و شارژ ایجاد می شود به شارژ منتقل و پس از عبور از آن با ایجاد یک قوس الکتریکی دیگر به الکترود مجاور منتقل شود و یا احتمال دارد جریان الکتریکی پس از ورود به شارژ ( از طریق قوس الکتریکی که بین الکترود و شارژ برقرار می باشد) با بدنه کوره منتقل و از آن جا توسط یک الکترود دیگر (بدون ایجاد قوس) خارج شود.

   کوره های قوس الکتریکی مستقیم دارای یک، دو یا سه الکترود می باشند. متداولترین نوع کوره قوس الکتریکی مستقیم که برای تهیه و ذوب آلیاژهای آهنی به کار می رود، دارای سه الکترود می باشد.

اطلاعات تکميلي